Sarmalute in cuib

3/5 2 voturi
Descriere

Nu stiu sarmalagiii ce sa mai inventeze!

Nu le-a ajuns ca-s una-n Moldova, mici si vesele, alta-n Ardeal, mari si presarate cu carnuri afumate, si alta-n Valahia, unde-s potrivite!

Nu le-a ajuns nici ca-s ba cu pasat, ba cu foi de vita si stevie, ba de post, ba cu urda! Acum au scos si ciudatenia asta, sarmale in sarma, ca teatrul in teatru, de nu mai stii de e gateala cinstita sau Hamlet!

Fiind o chestie atat de subtila, de inefabila si de contradictorie, nascand grave intrebari fara raspuns in scolastica gastronomiei, cuibul de sarmale in sarmale descoperit de mine la o Nedeie tarnaveana ma obliga sa-mi aduc aminte de mari sarbatori si de Neuburger-ul de Zagar!

Vinul acela cu miros de fan uitat in ploaie, in culori de aur vechi, gasit sub piatra unui templu, cu gustul acela greu, provocator si sigur de atotputernicia-i, numai vinul acela ar putea clarifica enigma insolenta a sarmalelor incuibate solitar in podisul Tarnavelor (dar asteptati sa vedeti ce fac bucovinenii!).

Mod preparare
  • Ceapa se taie bob de orez si se pune la calit cu carne
  • Se toaca varza care n-a dat foi
  • Se amesteca carnea cu orez, sare, piper, boia, cimbru praf
  • Se iau mai intai foi de varza mici, se grijesc, se oparesc si se umplu sarmalute
  • Acum se iau foi mari, cate doua, si se fac cuib pentru cinci-sase sarmalute, putin cimbru, 1 bucata de costita, legate cu ata ca un pachet de posta
  • In oala mare, unsa bine cu untura, se pun cateva felioare subtiri de costita, apoi cuiburile de sarmale, frumos aranjate
  • Se presara varza tocata, 1-2 crengute cimbru, foi de dafin
  • Se toarna supa si bulionul, se acopera, se da la foc mic, 3-4 ore, c-asa-i catul sarmalelor, mai lung
Propune o reteta
3/5 2 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate