Tocana muresana

5/5 1 vot
Descriere

Daca si romanii, si secuii, si ungurii, si svabii ori sasii (cei din Bistrita) fac tocana asta, inseamna ca e cum nu se poate mai ardeleneasca.

Pasere, vita ratacita nu se mananca, ca patesti ca Arie (capeti panticaraie mare, lepezi matele). (Gorovei)

Pe Mures (si pe Tarnave) nu-i Feteasca Regala sa-mi fie draga mai ceva decat cea de Alunis si de Brancovenesti, cu parfumul ei de fagure plin si de lamaie verde. Radioasa si muscatoare, Feteasca din sus de Reghin e gata de orice nazbatii, cu toate ca e atat de bine imbracata si de educata!

Mod preparare
  • Carnea se taie fasii subtiri (nu ma-ntrebati de ce, asa fac muresenii, n-am eu ce comenta la un obicei, o fi avand si ei justificarile lor, macar ca nu-i intelegem, sunt si ei oameni, chiar daca-s mureseni), ceapa se toaca, rinichii se dumica, slanina si ciupercile se fac felii
  • Intr-o cratita se pun ceapa si carnea la prajit in untura - cand s-au rumenit se sting cu apa si se lasa sa sfaraie pe foc mic
  • Intr-o alta cratita se pune slana la foc - cand s-a colorat si a lasat zeama se pun ciupercile, sa se-nabuse
  • Carnea s-a muiat-fiert, se amesteca cu slana si ciuperci, se pun si bucatile de rinichi, se sareaza, se presara cu boia si se mai tine pe plita un sfert de ceas
  • Se drege cu smantana multa si se da la masa cu o mamaliga vartoasa si fierbinte ca pusca ciobanului (ce, credeati ca m-ati prins?) dupa ce a tras de cinci sute de ori dupa ursoaica si n-a nimerit-o
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate