Mancarica de linte

0/5 0 voturi
Descriere

Se aseamana cu ciorba de linte, tot ardeleneasca putem zice ca e (daca ne crede cineva), numai ca se face mai scazuta, mai „impanata“ si mai parfumata.

Nu va fi nici o surpriza daca o sa bem la mancarica asta indesata un vin sec si foarte abrupt ca Feteasca Regala. Lintea afumata se potriveste manusa cu acest vin simplu, cinstit, care-si arata imediat si fara farafastacuri cele cateva calitati: prospetimea si un gust de mar necopt urmat de o fina insinuare amaruie.

In podgoriile prodigioase din Aiud (tineti minte numele astea: Ciumbrud, Gambas, Uioara, Lunca Mures si Miraslau) si din Alba

(v-ati oprit vreodata, toamna, la Sard ori la Telna, sa vedeti raiul cum arata si cum miroase?) acest vin comod, de masa lunga, mai primeste un dar: un parfum musculos, dens vegetal, mult mai puternic decat vinuletul insusi.

Mod preparare

Seara:

  • Se pune lintea in multa apa rece la umflat

 

Dimineata:

  • Se taie afumatura in bucatele
  • Se pune lintea la fiert in 1 litru apa, in vas acoperit, foc mic si sa nu fie direct pe flacara, ca se prinde
  • Se pune afumatura la fiert in 1 litru apa, foc viu, sa scada
  • Se rad ceapa si morcovul, se pun peste linte cam la un sfert de ora dupa ce a-nceput sa fiarba
  • Se piseaza usturoiul
  • Se desface faina in putina apa calduta
  • Se toaca verdeata si se amesteca cu smantana
  • A trecut o ora? Ei bine, la o ora si ceva fix, zeama ramasa de la afumatura - cam 250 ml sa fie, zic eu - se toarna peste linte
  • Lintea amestecata cu zeama asta aromata mai fierbe 5 minute dupa care se adauga usturoiul, foile de dafin, sare cata va place si in sfarsit zeama groasa de faina
  • Se tot amesteca 3-5 minute pe foc, lintea s-a-ngrosat, e bine sa mai dea cateva clocote
  • Se trage la marginea plitei, se acopera bine si se lasa sa-si revina dupa incercarea cu foc prin care a trecut, zece minute
  • Se ofera fierbinte, acoperita cu bucatele de afumatura si smantana inverzita
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate