Gogosele pentru tuica

0/5 0 voturi
Descriere

Un fel de chiftelute de cartof si branza, care nu tin de foame dar tin strasnic, cu dintii crapati si cu unghiile scorojite, de sete.

De Sangeorz fiecare familie face niste colaci din paine ne­dospita, fara unsoare, copti in test. Se face cate un colac pentru fiecare casa sau unul pentru toate oile. Colacii sunt dusi acolo unde se mulg vitele sau oile. Galeata in care se mulge se impodobeste cu ramuri de salcie, din care se face cununa imprejurul ei. Colacul este stropit cu lapte la mulsoare.

Dupa ce colacul este umezit bine, pacurarul sau cel care mulge vaca isi ia un ortac. El apuca pe sub oaie sau vaca de acest colac. Pacurarul spune: „cucu!“, celalalt raspunde: „rascucu!” si, dupa ce s-a spus de trei ori, se rupe colacul. Se spune ca cel care are partea mai mare va trai mai mult.

Colacul pentru „cucu-rascucu“ se face din aluat nedospit pentru ca sa nu se strice laptele sau ca sa nu coaca pulpa la vite, sa nu dospeasca. (Dragut)

Mod preparare
  • Cartofii se fierb in coaja, se curata, se toaca, apoi se framanta cu faina, ou si drojdie
  • Se lasa putin sa creasca, apoi se formeaza gogosile care se prajesc in ulei incins
  • Se rade telemea
  • Gogosile fierbinti se tavalesc prin branza rasa si apoi o iau pe un drum fericit, cel al paraiaselor de tuica tare si parfumata de Bihor si Salaj.
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate