Ciorba de linte

0/5 0 voturi
Descriere

Nu stiu daca e neaparat ardeleneasca ciorba asta nemteasca, dar o intalnesc des la Cluj, la Huedin si deloc in sud sau in Moldova.

I se poate adauga si o lingura de smantana sau, daca vreti un pic de iz balcanic, zeama de lamaie. E o ciorba groasa, cunoscuta in intreaga Europa (dar ce nu cunoaste Europa, ea, care i-a nascut pe toti, pe euroamericani - daca negrii tin sa ii numim afroamericani, cum vreti sa le spunem alorlalti? - pe reformati si pe analistii politici?)

Cand uiti lingura sara in oala, noaptea nu poti dormi. (Gorovei)

Mod preparare

Seara:

  • Se grijeste (se spala, alege etc.) lintea, se lasa o noapte in multa apa rece

 

Dimineata:

  • Se fierbe in aceeasi apa in care s-a umflat - circa 1,5 litri - impreuna cu ceapa intreaga si morcovul, usturoiul si afumatura taiate felii
  • Dupa 1 ora, daca s-a muiat lintea, se adauga sarea si piperul, otet, verdeata. Asa se si ofera

 

Taina: ardelenii isi acresc ciorbele mai ales cu otet, dar si cu:

  • rubarba sau revent, un fel de brusture cu coada groasa si rosie, cu gust dulce acrisor, din care se face compot sau placinta (deosebit de populara in Transilvania dar si in Germania, rubarba e numita in Teleorman stevia caprei si se da numai la animale);
  • macris (iarba cu frunze late in forma de fier de lance, e pentru ardeleni ce e stevia sau loboda pentru munteni);
  • agrise, coacaze, catina, strugurei, coarne, porumbe (fructele unor arbusti de munte).
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate