Clatite brasovene

5/5 1 vot
Descriere

Printre putinele bucate taranesti - o mixtura saseasco-romaneasca - care au patruns (imbracate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) in menu-urile unor carciumi (mai mult sau mai putin) elegante.

E o mancare foarte speciala, gustoasa si temeinica, pe care lelea Lucretia, cea de-l tine cu bucate pe al Marcului, ne-o ofera de Lasatul Secului cu verzituri (din cutie) foarte simplu fierte: pastai de fasole si mazare boabe.

Vinul lor a fost, de cand ma stiu, un rosu lejer. Dar rosiile (sau rosurile?) in Ardeal, mai ales pe langa Brasov, fie ele „lejere“ sau grele, nu sunt prea acasa. Asa ca, ori mergem la Arad, dupa Cadarca (dar e departe si se racesc clatitele) ori la Seini, dupa... Seina, ori o taiem prin Oituz si fuga la Nicoresti, sa luam Babeasca Neagra.

Sau, mai bine si mai aproape, ne lasam prin Bran, spre sud si ajungem repede la Dragasani, unde s-au lansat pe valurile furtunoase ale lumii doua vinuri rosii, nou create, Novac si Negru de Dragasani.

Aflat in vecinatatea Samburestilor, deci a viei unora dintre cele mai mineralizate si mai intunecate vinuri rosii romanesti, ca langa o provocare, la Dragasani plutea de mult in aer aparitia logica a unui rosu de succes (pe langa marile sale certitudini albe, Tamaioasa si Sauvignon) aparitie care, insa, de neinteles, intarzia.

Orizontul de asteptare aproape ca se intunecase cand, iata, in primavara lui ‘97, s-a anuntat un nou nascut, Novac, un vinut de baut de sete si cu oala, mai negru la culoare (deci mai extractiv, care stoarce mai mult din bobul de strugure) decat orice alt vin romanesc (de masa). Cei cativa cunoscatori care l-au examinat spun ca va face cariera.

Mie mi-a placut: acrisor si proaspat, are nerv (mai trebuie, insa, echilibrat).

Putin mai tarziu, a aparut, promitator, si Negrul de Dragasani, un vin de familie buna, ce pare destinat societatii inalte si pretentioase.

Bine ati venit deci in lume, Printi ai intunericului, la lumina Voastra o sa ne-ncalzim oasele inghetate de sete! Multumiri echipei de cercetatori de la Statiunea Dragasani, ceea ce domniile lor au creat ne face pe toti mai bogati!

Mod preparare

Umplutura:

  • Se grijesc bine ciupercile sau carnea (se poate pune jumatate carne, jumatate ciuperci)
  • Ceapa se toaca cat se poate
  • Se incinge untura
  • Ceapa si ciupercile (carnea) se pun impreuna la prajit
  • Faina se desface in lapte rece si se bate cu ouale
  • Se toaca marunt marar si tarhon
  • Cand s-au muiat si rumenit usor ciupercile (carnea) si ceapa, se adauga sosul cu lapte si ou, cimbru, piper, sare, boia; se amesteca bine si se lasa sa mai fiarba cateva minute, pana se-ntareste asta umplutura
  • Se amesteca cu verdeata

 

Aluat:

  • Clatitele brasovence se fac un pic mai groase si intr-o tigaie mai mare, sa incapa umplutura si sa se poata inchide la capete
  • Se prajesc in untura; din ce v-am spus eu mai sus nu ies mai mult de 15-16 clatite

 

Umplerea:

  • Clatitele calde se umplu cu ce-am pregatit si cum am spus mai sus si se ruleaza, infundand capetele

 

Coaja si prajeala:

  • Se bat ouale
  • Se incinge untura multa, ca pentru snitel
  • Clatitele se trec prin ou, apoi prin pesmet si se pun la prajit pana se coloreaza pesmetul si se face coaja (asta-i partea de originalitate a brasovencei)
  • Se scot clatitele (daca vreti, se pun si pe sugativa) se asaza in castron, va curge sosul in valuri

 

Sos:

  • Cel de rosii (il gasiti pe undeva pe-aici, pe site, nu stiu unde l-au pus astia de la editura, pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic cand s-au aranjat farfuriile)

 

Taine:

  • Sosul de rosii, fierbinte, nu se toarna in castron, ca se inmoaie brasovencele, ci isi pune fiecare in farfurie, cand se-apuca de mancat. Daca nu aveti chef sa mai faceti si sos de rosii ca la carte, puteti fierbe o potiune din 2 cesti de bulion de rosii, 1 pahar cu vin si o lingura de zahar, boabe piper, 2 foi de dafin si sa-i ziceti sos, ca tot un sos e.
  • Daca nu va plac rosiile, incalziti usor 1 ceasca de smantana, tocati niste marar si amestecati-le - iarasi tot sos de clatite iese.
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate