„Zupa“ de chimen

0/5 0 voturi
Descriere

Suntem pe langa Sighisoara, sasul si-a pus „surtul“ si sapca cu urechi, trebaluie prin curte. Sasoaica adecvata,Torchen, a terminat de lustruit, a doua oara in dupa-masa asta, farfuriile cu litere gotice de pe pereti - dar parca tot mai e un fir de praf undeva, asa ca mai urmeaza un rapait de carpe.

E opt seara, e foarte tarziu, de peste gard se aude totusi destul de tare - numai barbatul lui Hannelore, Vasile, isi mai permite asemenea nebunii la asemenea ora a noptii - o polca cu Karel Gott. Maine e duminica, deci Torchen se apuca de „zupa de chimen“.

Supa de chimen (se ofera cu crutoane sau gogosele) de la sasi au invatat si romanii s-o faca, adaugandu-i marar si patrunjel tocat.

Cel care mananca supa la masa sa bea dupa ea vin, ca sa nu-l impunga vreun bou. (Gorovei)

Mod preparare
  • Zarzavatul si legumele se pun intregi la fiert, intr-un litru si un pic de apa
  • Cand au fiert, se scot cu spumiera
  • Se incinge untura, se adauga faina si chimenul, se amesteca mereu
  • Cand s-a rumenit faina, se stinge cu un pahar de apa rece, se lasa sa dea cateva clocote
  • Se adauga apoi la supa, se sareaza, si se lasa sa fiarba inca un sfert de ora
  • Se freaca-paseaza zarzavatul si legumele crema, se adauga la supa, amestecand mereu si mereu, pana se omogenizeaza
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate