Salata de cartofi

0/5 0 voturi
Descriere

„Orientala“, o numesc doamnele ardelence de la oras si de la sat, si nu e pranz de Pasti la sud de Mures fara salata asta, care are si prospetime acrisoara si miez hranicios.

Nu e propriu-zis o salata, ci un acompaniament ardelenesc, acrisor pentru friptura de miel sau alta carnarie.

In Silvania, in iunie ori in septembrie, cand e puzderie de flori de bostan si sunt prea multe sau nu-i rost sa mai rodeasca, salata de cartofi se da la masa cu Prajitura de flori. Carnoase si fragede, florile de dovleac ingrijit culese se dau prin aluat moale de clatite si se prajesc in untura. Am gustat, sunt nemaipomenite.

Unii, de la alta scoala si de pe alta strada europeana, ii pun salatei de cartofi si peste afumat sau conservat in ulei, dar atunci e cu totul altceva, in alta geografie.

Diresala, direse, diresaturi, dresele e o mancare de frupt, facuta din cartofi curaiiii si taieii, si pusi sa fearba cu ceapa si verdeturi multe. Cand cartofii sunt ferii bine se umplu din nou cu lapte acru de le da un gust acrisor si se mai pun in ei si alta diresala, prajitura cu ceapa si unt.(Lupescu)

Mod preparare
  • Se fierb cartofii, dar nu pana crapa, ci doar pana trece furculita prin ei (sa ramana putin cleiosi)
  • Se curata, se taie felii subtiri
  • Ouale fierte si ceapa se taie felii subtiri si ele
  • Se taie salata ca si cum ar fi altceva, ceapa de exemplu
  • Mararul se toaca marunt
  • Maslinele sunt mai mult un ornament colorat, deci asa raman, cu samburi
  • Se amesteca toate cu otet, sare, piper, apoi cu ulei
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate