Taci si inghite

0/5 0 voturi
Descriere

Celebra si magnifica coptura transilvana, raspandita mai ales in tarile din sud - Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului - „Taci si inghite“ este o capodopera veche, cunoscuta de secole. Carti serioase o citeaza si o prezinta ca atare inca de la inceputul veacului nostru - cand e raspandita si inghitita in tacere si in toata tara - ca o gateala savuroasa si suficient de rafinata ca sa abureasca pe mese simandicoase, exprimand totodata ceva din gustul si din simtirea puternic romanesti de atunci - va amintiti ca printesele mergeau la balurile curtii in costum popular ?

Dar, ca si alte mancaruri vechi romanesti, e abandonata incet, incet - si n-o sa stam acum sa taiem firul (mamaligii) in patru (dand apa la moara batjocurii celor ce ne pandesc pe la colturi) intrebandu-ne daca a fost persecutie politica sau iesire din moda, declin naturalo-economic sau doar o uitare temporara si frivola - intorcandu-se de unde a plecat, in cuptoarele taranesti din Tara Barsei, din Tara Fagarasului sau a Hategului.

Face parte din familia infinita a placintelor, a musacalelor, a budincilor, chiar si a prajiturilor si a torturilor, a mamaligilor pe paturi, a tot ce inseamna in gastronomie straturi peste straturi de delicioase componente. Se aduna din mamaliga, „laptate“, „ouate“ si, dupa placerea fiecaruia, ceva „porcarii“ bine afumate, in trei timpi (iata un plural „tehnic“ care imi strepezeste creierii).

Numai un rachiu de mere prefript de la Sinca Fagarasului, o tuica intoarsa de Pui-Hateg sau una arsa de Belis se cuvin unei mamaligi pe cinste, care („Taci si-nghite!“ rosteste cineva din off)...

Mod preparare
  • Se face o mamaliga mai moale, din malai, lapte si smantana (speculatie intru haz: nu-i asa ca, atunci cand mancati mamaliga, va amintiti de ceva, nu stiti bine ce, dar apare ceva sau cineva, o umbra mirosind altfel, a fum, a cai si a fan, un (stra)bunic uitat e totusi, pe-acolo?).
  • Se unge o cratita cu 50 g unt
  • Se asterne strat cu jumatate din mamaliga, se presara cu doua treimi din branza si 100 g din unt
  • Se intinde un alt strat de mamaliga in care se infunda cu fundul polonicului 6 lacasuri
  • Se sparge cate 1 ou in fiecare lacas, se rade deasupra branza si se pune cate o bucatica de unt pe oua, pentru fata
  • Se da la cuptor, pana capata oarecare culoare
  • Odata incheiat si acest al treilea timp, ceaunul se da la masa, aburind misterios si nationalist, caci, fie ei mexicanii sau italienii cat de mesteri la tortillas sau polenta, nu stie nimeni in lume face ca romanii mamaliga si nici a o potrivi ca ei cu de toate inca nu s-a aflat semintie

 

Taina: Putina slanina afumata, tocata marunt, ceva felioare de carnati si un praf de piper, asezate intre straturi, fac si mai atasanta aceasta veche mancare de casa ciobaneasca.

Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate