Mancare de prune cu carne

0/5 0 voturi
Descriere

Daca perele, merele, gutuile intra mai rar in tocanitele noastre (iar, spre deosebire de obiceiurile apusene, strugurii, ciresile, visinile, caisele, corcodusele, piersicile, dudele, deloc - fiind lasate doar in voia chiselelor cu „dulcet“ si a placintelor) in schimb prunele uscate isi petrec toata iarna in camara si in cratita romaneasca, traind binisor, pe langa cartofi, varza si fasole, cu tot felul de carnuri si afumaturi.

Prunele stranse de Ziua Crucii sunt bune de buba rea. (Gorovei)

Ce-ati spune sa urcam mancarea asta de oraseni saraci, dar cinstiti pe o cracuta sociala si mai inalta, doar asa, din bucuria de a fi generosi cu pleava lumii, nevazuta? Sa-i alaturam un Muscat Ottonel, luat la intamplare, din intreg cuprinsul Tarii Tarnavelor (e un privilegiu sa ma reintalnesc cu vinul asta, la Blaj si la Jidvei, la Alba sau Aiud, la Sebes si Apold, la Teaca si la Lechinta) dulceag si acid ca un sos fanariot (sau chinezesc!) inmiresmand tot ce-l inconjoara cu „flori de tei si sulfina si polen de vita“.

De la licoarea aceasta as bea si numai mirosul, de n-ar fi sa-i fi atins, tulburat si incordat ca intr-o aventura de uriasa senzualitate, dulceata mangaietoare si rotunda, gusturile exotice, perfecte, zapacitoare, care parca iti tatueaza corpul cu miere si lacrimi de orhidee.

Mod preparare
  • Carnea taiata bucati (de o farfurie cuminte) se prajeste o vreme in unt, pana arameste
  • Se toaca ceapa puta de furnica, se rumeneste langa carne
  • Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba acoperit circa 1 ora
  • Samburii se scot din prune (dar rau n-ar fi daca ati sparge cativa sa le luati ce-i inauntru sau ati gasi vreo cinci mieji de sambure de caisa, sa-i pisati)
  • Se desface faina in putina apa calda
  • Se inmoaie zaharul intr-o tigaita, se stinge cu doua linguri de apa
  • Se pun langa carne prunele, faina, zaharul, sare, piper, samburii pisati, se lasa sa se inteleaga pana se umfla prunele
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate