„Prajitura“ cu malai

0/5 0 voturi
Descriere

Tot Ardealul (si nu numai!) face „prajitura“ asta, dar cate bordei(e) atatea obicei(e).

Turta (malai), precum si painea ce se face in aceasta zi (9 martie, Sarbatoarea stupilor) se ingaureste pe suprafata cu o teava, ungand-o cu miere de albine, punand totdeodata si un ban, fie-n turta, fie-n paine.

Acestea se impung cu teava pentru ca toti cei din casa sa fie sanatosi. Se ung cu miere pentru ca sa traiasca stupii si sa se faca graul bun, iar banul se pune spre a vedea cine-l castiga, zicand ca acela va avea mai mare noroc in acel an. Painea sau turta in care s-a pus banul se taie in atatea bucati cati sunt in casa. (Sperantia)

Ce alegeti? Eu unul, as alege la asa prajeala un rachiu de fructe, prefript: o horinca de Salauta ori de Sighet, un ginars de Brad, o palinca bihoreana ori secuiasca.

Ori sa ne gandim si la un vinut taios de sec, uscat si vesel ca fanul, la un Iordovan de Bobota (acum intelegeti de ce „se cam vorbeste-n bobote“ pe valea Zalaului?!), sa nu rabde pahar de zburdalnic si strengar ce-i, ci numai cana de lut.

Mod preparare

Asta-i partea simpla:

  • Se incinge grasime, se freaca eventual si cu boia si se prajeste mamaliga pe ambele parti.

 

Incepe insa nebunia:

  • Se face un mujdei de usturoi mai gros, se freaca cu pasta de rosii si se toarna peste mamaliga (Halmeu)
  • Se face o mazare (sau o fasole) sleita si se pune la mamaliga (Cluj)
  • Se tavaleste mamaliga prajita (fara boia) prin magiun si zahar si se da la masa (Viseu)
  • Se presara mamaliga, inca in tigaie, cu branza rasa (Sibiu, Fagaras)
  • Se toaca jumari cu ceapa si se pun peste mamaliga (Nasaud)
  • Se bat oua cu branza si se pun peste mamaliga (Sighisoara)
  • Se toaca prune uscate cu carne din borcan si se fac strat peste mamaliga (Hateg)
  • Se prajesc impreuna carnati si carne scoase din untura, felii de mamaliga, slanina afumata (Apuseni)
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate