Ciorba de fasole boabe

0/5 0 voturi
Descriere

Daca mirosul ciorbei de „pasula“ ajunge la Managua tocmai din Jucu de Jos este pentru ca e o lucrare baroca acrita cu otet de mere si aromata cu afumatura si tarhon.

„Sudistii“, valahii adica, prefera, nu va spun nimic nou, patrunjelul si leusteanul, acresc cu agurida, bors, potroaca. Influentati de marii gradinari din sud, se omoara mai putin dupa gatelile complicate, atat de dragi ardelenilor, dupa carnea afumata, prea scumpa si greu de gatit, si prefera verdeturile simple, mai ales ca au la indemana gradina, plina din mai pana-n octombrie.

La muraturi, in schimb, este invers: ardelenii pun, simplu si monocord, gogosari, castraveciori si prune in otet (si doar varza in saramura pentru sarmale) iar oltenii, moldovenii si muntenii, care pretuiesc botanica cum se cuvine, asaza in butoi o simfonie intreaga, si pepeni, si gogonele, si varza rosie, si morcovi sau telina, si fasole verde, si conopida, toate parfumate cu ierburi de care n-a auzit nimeni. Clime diferite, conceptii diferite, culturi diferite.

In Ardealul marilor cirezi, cea mai buna patlagica-i slana si singura leguma-n care crede osanul e porcul!

De unde sa stie el, badea Vincentiu, ce-s bamele, hatmatuchi, sparanghelul sau andivele?

Cum sa pretuiasca el verdeturile, cand iarna incepe in septembrie si se termina in mai?!

Dar si unii si altii sunt de acord cu un singur lucru: exista o exceptie, o perla si carnala si vegetala, performanta unica, absoluta, ce transcende diferentele si culturile: ciorba de fasole! Cea adevarata, de Transilvania!

Mod preparare

Seara:

  • Se pune fasolea in multa apa sa se umfle si sa se inmoaie

 

Dimineata:

  • Se pun la fiert fasolea si ciolanul, piperul intr-o oala mare, in cca 4 l apa rece
  • Se taie cepele, se rad morcovii, se taie pastarnacul, telina, rosiile marunt
  • Se spumuieste, mai ales ca, prin fierbere, se desprind parti din pielite de pe boabe, ceea ce usureaza mancarea si digestia
  • Dupa 1 ora de fiert molcom, acoperit, se adauga ceapa, zarzavatul si rosiile, ramurile de cimbru, tarhonul, paprica si otetul
  • Se toaca patrunjelul
  • Daca zeama mai fierbe inca 1 ora, toata chestia devine miracol
  • A si scazut vreo 2 litri - mai mult nu-i bine
  • Se scoate ciolanul si cimbrul
  • Se adauga bulionul, sa mai fiarba 12 minute
  • Se dezoseaza ciolanul, se taie carnea in bucati civilizate, care incap in polonic, in farfurie si in gura
  • Se termina ciorba in triumf, inapoindu-i carnea si lasand sa mai dea in cateva clocote
  • Daca a fiert fasolea, gata, ninge cu patrunjel, imbracind in straie de primavara zina buna a noptilor de iarna ardelene, care numai cu piine mare, de tara, si ceapa rosie, taiata felii si stropita cu otet de mere, isi arata superbele puteri.
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate