Ciorba de fasole verde ca la Saliste

0/5 0 voturi
Descriere

„Mie nu-mi sufla nimeni in ciorba“ zic cu tafna prostii si fudulii, dar la Saliste nici nu-i nevoie de asa vorba, ca nici nu-i ciorba asa fierbinte si nici partagul asa fasnet ca la altii, mai din sud.

Romancele din Transilvania, cand pun bors, ies in curte ori in strada si trag de ureche ori de cap pe cel dintai crestin, ca sa se inacreasca borsul, cum s-a inacrit omul de suparat ca-l tragi de par.

- Acru borsu! - zic ele.

- Acru sa-ti fie! - zice razand cel tras de ureche, daca e om al casei sau un prietin.

- Ba fie-ti al dracului borsul! - zice suparat altul.

Acesta, tocmai fiindca injura, e omul borsului, caci romanca l-a inacrit, asa cum ar vrea sa-i fie borsul.

Daca cel tras de cap e om de-al casei sau o vecina, ori o cumatra, incepe sa fuga spre casa, romanca dupa el, si dau navala in odaie pe intrecute.

Vorba e: cine ajunge mai intai sa sufle in bors.

Daca sufla stapana casei mai intai, o sa manance borsul in pace; daca nu, are sa i se intample cine stie ce suparare pe vremea cat va tinea borsul. Si de obicei ii vine vreo suparare, caci ele vin multe, dar nu din pricina suflarii-n bors.

Taranul crede asa: „Si cumatra asta a noastra vine pe la noi numai ca sa ne sufle in bors“, adeca sa ne prevesteasca rele. (Marian)

Mod preparare
  • Fasolea se pune la fiert, taiata bucati, cu ceapa si unt, in apa putina
  • Borsul se fierbe separat
  • Ouale se fierb rascoapte
  • Painea se prajeste in unt
  • Verdeata se toaca
  • Se curata ouale, se taie maruntel
  • Se asaza painea in castron, peste ea ouale si verdeata
  • Cand ciorba a fiert, se adauga borsul, se potriveste de sare si se varsa peste ce e in castron
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate