Ciorba de salata verde

0/5 0 voturi
Descriere

In Transilvania, ciorba de salata se potriveste cam de Sarbatoarea Maialului, dureaza pana prin august - veri racoroase, ce sa-i faci - si se complica cu mii de chestii neasteptate (ca si mancarea de andive in „Taverne des Italiens“).

Asta inseamna doar ca radacina e subtire si trebuie sprijinita si ca ciorba de salata verde, prin reteta ei brasoveana, este una din acele numeroase mancaruri romanesti vechi care, ca si Delta Dunarii sau pestele coelacanth, nu se poate decide intre lichid si solid.

Ii spui ciorba cat vrei, si ciorba este, din moment ce o mananci cu lingura, dar e atat de groasa si de consistenta incat, dac-o scapi pe jos, spargi pavajul. Un lucru e sigur, alaturi de ciorba de fasole boabe, ciorba de fasole verde sau ciorba de cartofi cu afumatura (si mai sunt!), ciorba de salata verde din tarile muntoase ale Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului este un superlativ al verilor si toamnelor ardelenesti, fiind totodata una din cele mai gustoase, mai hranitoare si mai originale bucate ce se pot gusta in Romania.

Mod preparare
  • Se spala bine salata, se taie marunt „pestisori“
  • Se taie carnatul cat mai marunt
  • Se rade ceapa mare si morcovul
  • Se pun toate la fiert pe foc mic in 2 l apa clocotita
  • Se rade si ceapa mica
  • Se rumeneste faina intr-o cratita, la foc mic, amestecand mereu
  • Se ia de pe foc, se amesteca bine cu untdelemnul si ceapa mica rasa, pana devine un sos subtire
  • Se taie slanina feliute mici si subtiri
  • Se pune la prajit intr-o tigaita
  • Cand s-a rumenit peste tot se scoate intr-o farfurioara
  • Se bat isteric 3 oua
  • Se pun la prajit in grasimea lasata de slanina - omleta trebuie rumenita bine pe ambele parti
  • Se taie omleta, intai feliute si apoi patratele
  • Se piseaza usturoiul, se freaca cu paprica
  • Daca a fiert ciorba 45 minute se pun si faina cu ceapa si untdelemnul, si slanina prajita, si omleta, si paprica cu usturoi, amestecand de cateva ori, pana se omogenizeaza
  • Ciorba mai fierbe un sfert de ora, timp in care se bate oul cu smantana, laptele acru si zerul
  • Se toaca verdeata
  • Se drege ciorba cu ale laptelui, lasand-o inca un pic pe foc, sa nu se raceasca - amestecand lenes - dar nici sa clocoteasca iar nu-i bine
  • Se ia de pe foc la primul semn de fierbere, se adauga verdeata, se potriveste de sare
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate