Ciorba ardeleneasca de loboda

5/5 2 voturi
Descriere

Nu „se exista“, in rotunda ( ca o galusca) si pofticioasa Transilvanie, zemuri curative, de oameni bolnaviciosi, apele chioare ale primaverii muntenesti. Sigur, se fac fierturi de verdeturi, de ierburi, dar numai ca parte, marunta, dintr-o ciorba adevarata, cu carne si laptarii. Pe de alta parte (a oalei), ardelenii s-au invatat de la sasi cu „zupele“ clare, din carnuri rasfierte cu taietei sau galuscute, pe care moldovenii nici ca le pot intelege, dar cum sa le mai si faca!

In ajunul Santoaderului merg feciorii si fetele inainte de rasaritul soarelui pe deal, dupa un fel de radacina, numita iarba- vantului, apoi dupa iedera si popalnic, pe care le sapa din pamant cu un cutit, in locul lor pun paine si sare, ca sa aiba leac.

In ziua de Santoader se spala fiecare cu apa de pe iedera si de pe radacina de iarba-vantului, in credinta ca peste an vor fi feriti de vanturi ¿i de orice soi de bube. Radacina de iarba-vantului se pastreaza, iar peste an, de este cineva bolnav, se afuma cu ea. (Pop Reteganul)

Mod preparare
  • Se fierbe carnea
  • Se grijeste loboda, se taie fasii
  • Se toaca verdeata si usturoi
  • Se desface faina in lapte dulce si se amesteca cu verdeata si usturoi
  • Cand a fiert carnea se pune si loboda in oala, sa clocoteasca 10 minute
  • Se adauga fierturii laptele cu ce-i in el si se lasa sa mai dea cateva clocote
  • Se înacreste cu lapte batut si se da la masa, cu mamaliga
Propune o reteta
5/5 2 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate