Cozonac cu nuca sau cu mac

0/5 0 voturi
Descriere

Raspandit in toata Romania, dar mai des intalnit in Ardealul central, cozonacul umplut e o sarbatoare el insusi.

Nu uitati sa raciti sloi Muscat-Ottonel-ul vechi de Blaj! Numai asa, incalzit putin cate putin in palmele dumneavoastra, isi va putea uita sfiala si va exploda intr-o senzualitate coplesitoare, de indragostit care a suspinat zeci de ani dupa o mangaiere.

Mod preparare

Plamadeala:

  • Se desfac 3 linguri de faina intr-un pahar cu lapte clocotit; dupa ce s-a racit, se adauga drojdia si o lingurita de zahar si se amesteca pasta
  • Se lasa sa creasca la cald, 1 sfert de ora si mai bine, pana-si dubleaza volumul
  • Se separa galbenusurile, se freaca intai cu sare, apoi cu zahar, coaja de citrice, zahar vanilat, rom, untdelemn si o jumatate de pachet de unt (topit)
  • Se toarna maiaua peste toate astea, se adauga si laptele, caldut, si iar se amesteca
  • Se pune la treaba si restul de faina, framantandu-se cam 1 jumatate de ora, pana se desprinde aluatul de mana
  • Se adauga si untul ramas, tot topit
  • Acum aluatul nu se mai framanta, ci se tot impatureste, sa adune aer, pana s-a incorporat tot untul
  • Se lasa sa creasca la cald, o juma’ de ora, pana e inca o data cat a fost

 

Umplutura cu nuca:

  • Se bat spuma tare albusurile
  • Se combina cu zahar si rom si se bat pana se-ntaresc iar
  • Se amesteca si cu miez de nuca

 

Umplutura cu mac:

  • Macul se spala in mai multe ape reci apoi se opareste si se lasa in apa calda sa se-nmoaie
  • Se scurge, se piseaza bine si se pune la fier cu lapte, zahar si pesmet, pana se leaga pasta
  • Se adauga untul, se lasa sa se raceasca
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate