Stufat de miel

0/5 0 voturi
Descriere

In ziua de Pasti, oamenii stau in jurul bisericii si ciocnesc oua; cei ce ciocnesc zic ca se vad pe ceea lume. In ziua intaia ciocnesc numai in varf, iar in celelalte zile si cu partea cealalta; marti nu se mai ciocnesc, numai de Sf. Gheorghe si de Ispas. (Niculita-Voronca)

Un alt simbol romanesc al primaverii cu infatisare ritualica - plante verzi care se impletesc in coronite - inflorind in Muntenia cum nici unde.

Daca oul de la Pasti il pastrezi 40 de zile si in acest timp nu se strica (imputeste) e semn ca esti un om cu noroc. (Gorovei)

Iar daca e minune si sarbatoare, de ce sa nu ne gandim la o Feteasca Neagra, venind la masa in haine suave, visinii, ametind pe cei din jur cu parfum de coacaze, de mure, de prune uscate, de piper ? Vinul acesta rosu e ciudat, cu aciditatea lui proaspata si neasteptata, ca de vin alb!

Am incercat recent, intr-o seara de Pasti, o sticla veche, de prin ’78, de Feteasca Neagra de Odobesti, probabil de la Jaristea.

Culoare frumoasa, rubiniu inchis, buchet viril si delicat in acelasi timp. Gust insa, neconvingator, rasturnat spre o aciditate banala, fara vibratie. L-am dat deoparte, nici nu i-am mai pus dopul.

Am purces sa ma bucur de un Cabernet Sauvignon din acelasi an si din aceeasi podgorie, dar de pe dealul Sarba. Maret! Dar prea solemn, prea „uscat“ de darurile tineretii.

Dimineata, sticlele zaceau pe masa, ca dupa chef mare. Feteasca plina, Cabernetul de trei degete.

Din curiozitate, am pus in doua pahare, sa vad ce s-a-ntamplat cu vinul ratacit in singuratatea noptii.

Miracol! Feteasca inviase, facuse corp, se legase armonios. isi pastrase prospetimea acida, atat de originala, dar intr-un fel matur, ademenitor, de copila devenita peste noapte femeie, cu rotunjimi, senzualitate si mister.

Cabernetul intinerise, in schimb, era mai sprinten, mai senin, se inviorase.

Sa fie oare adevarat ce spun francii cei dibaci, ca vinul negru, matur ori vechi, trebuie lasat sa respire, fara dop, o noapte, intr-o camera rece, ca sa se poata exprima cu adevarat?

Mod preparare
  • Ceapa si usturoiul verde se impletesc in coronita si se pun la rumenit in ulei
  • Ceapa uscata se toaca
  • Carnea se taie portii
  • Cand s-au muiat, usturoiul si ceapa verde se scot, se dau deoparte, sa astepte ce urmeaza
  • In acelasi ulei, se pun carnea si ceapa tocata la calit, cu boia si piper boabe
  • Cand s-au rumenit usor, se sting cu apa si se lasa sa legumeasca la foc mic, acoperit, cam 1 jumatate ora, pana se patrunde carnea
  • Se toaca marar si patrunjel
  • Se desface faina in putina apa calda
  • Se pune faina in fiertura, se amesteca, se lasa sa dea un clocot
  • Se adauga coronitele de ceapa si usturoi, se lasa sa bulbuceasca totul inca un sfert de ora
  • Se sareaza, se presara verdeata, e minune
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate