Drob de miel

0/5 0 voturi
Descriere

Amintire milenara a Pastelui Ortodox, numit pe alocuri placinta de cighir, drobul este strofa a patra a mesei pascale, cea care se recita dupa incantatia anafurii, clinchetul usor al oualelor ciocnite si fosnetul pascai. Carnea matasoasa a maruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebreaza.

In ziua de Pasti, dupa ce ies din biserica, tatal familiei ia un ou slujit, il sparge si-l taie in atatea bucatele cati caseni are si fiecaruia ii da cate o bucata din el. Aceasta-si are insemnatatea ca daca careva va rataci peste an undeva, pe acele cai necunoscute sa se gandeasca numai la aceia cu care a mancat ou in ziua de Pasti si indata i se deschid ochii de nimereste calea spre casa. (Pop Reteganul)

Un spectacol cu trei finaluri? Nici Brecht n-arfi cerut mai mult.

Ceremonia solara a renasterii, a imprimavararii si a jertfei mielului e mai veche cu cateva mii de ani decat crestinismul. Atata istorie, atatea civilizatii au trecut pe langa simbolul acesta fara sa-i atinga cu nimic simplitatea, incat mielul pare un mesaj universal, din partea tuturor, sumerieni, copti, hititi, islamici, esenieni, crestini, iudaici, babilonieni.

Nu e ciudat ca, de vreo cinci daca nu sapte mii de ani incoace, lumile si credintele se schimba, trec prin toate convulsiile, se ucid intre ele si inauntrul lor, promit in zeci de feluri nemurirea dar au, toate, o constanta, modesta, ce-i drept, mielul?

Eu nu pot sa-i adaug, din lumea mea pluririt crestina, -intrucat sunt deopotriva ortodox si greco-catolic-din obiceiurile si bunurile acestui final de mileniu, decat un pahar rece de Pelin de mai din Vrancea.

De Ziua Pelinului (Arminden), sarbatoare populara dedicata pelinului (planta apotropaica, folosita in medicina si in farmacopeea populara), acesta se poarta la palarie, in san si in buzunare. impodobeste ferestrele si icoanele, se pune in asternutul patului, intre haine, pe masa si pe podeaua caselor. Oamenii isi innoiesc sangele si vor fi sanatosi de-a lungul anului daca beau vin amestecat cu pelin, si mesteca in dinti frunze de pelin.

Pelinul recoltat in ziua de 1 mai e tamaduitor de bolisi se pastreaza ca planta de leac de-a lungul anului. (dupa Ghinoiu)

Mod preparare

Sus cortina!

  • Se spala prapurul, se lasa in apa rece
  • Se spala maruntaiele in cateva ape, se oparesc scurt intr-o apa clocotita care se da la caine (sa fie Pasti la toti)
  • Se fierb in apa cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot
  • Daca s-au racit, se toaca din cutit, marunt, de parca ai vrea sa le faci zaruri de table (unii le toaca prin masina - dar iese pateu, nu drob)
  • (Acum, bunicile noastre incingeau bine o grasime - sa zicem untdelemn, desi tare ma tem ca era o galbena untura de gaina sau gasca - si, la foc iute si necrutator, rumeneau cateva minute bucatelele de drob, sa capete coaja si gust bun de prajeala, singure, fara ceapa, sfanta gura sa traiasca aventura descoperirii fiecarui gust in parte... Dar asta azi e o obsesie desueta si, intr-un fel, faculta­tiva, deci puneti-o in paranteze, cum am facut si eu)
  • Ceapa, si uscata si verde, usturoiul, verdeata se toaca maruntel, fiind partea uda - frageda a povestii noastre
  • Ceapa uscata se pune in unt la prajit
  • Cand s-a muiat si s-a stravezii putin, se adauga tocatura, sa sfaraie inca 5 minute; apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se raceste
  • Ouale se bat cu sare si piper
  • Se amesteca, e deja actul trei, toate, tocatura, ceapa ramasa, ouale (si smantana sora-mii)
  • Prapurul se scurge de apa, se intinde dantela-i cu delicatete si se umple cu amestecatura de mai sus

 

Finalul (in trei variante):

  • Prima: se unge cat de bine cu unt o tava adancuta de cozonac, se potriveste drobul in forma asta si se da la cuptor, la foc foarte mic, pana se rumeneste bine (maroniu deschis)
  • A doua: se turteste drobul, rotunjit ca o... turta, printr-o clisa facuta din 2 oua si 2 linguri de faina, si se pune la prajit in grasime incinsa, pana se rumeneste; se mai pune si in cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul, sa se lege - usuce - patrunda
  • A treia: tava de cozonac se unge cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul si el se presara cat de des cu pesmet; se pune in tava si se da la cuptor
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate