Pasca moldoveneasca

5/5 1 vot
Descriere

Nu putem numi romaneasca aceasta crema abia, abia coagulata (din memoria noastra orientala) dar, daca reteta larg evreiasco-ortodoxa e, de secole, pe mai toate mesele extrem-est-trans-vest-nistrene, pana la Carpati, putem s-o ignoram?

 

In dimineata Sfintelor Pasti, daca se vor duce, pana la rasarit de soare, doi frati mai jos de 15 ani si se vor dezbraca de toate hainele, si asa dezbracati vor beli fiecare cu dintii, de trei ori, coaja de tei, coaja aceea e buna de orice leac; ba cu ea se poate scapa chiar de catanie, dar numai atunci e cu leac, daca cei cari se duc nu vor vorbi laolalta si nu se vor uita indarat, nici cand se duc, nici cand se intorc spre casa. (Gorovei)

Mod preparare

De la Pastorel gatire (care iubit-a mult Basarabia):

  • Se freaca untul crema
  • Se freaca branza crema
  • Se adauga pe rand la unt, galbenusurile, zaharul, smantana, branza, migdalele, coaja de portocala, stafidele, frecand cu devotament
  • Se leaga strans rezultatul intr-un servet curat, se asaza pe un fund de lemn, inclinat, cu o greutate plata - 5-6 kg deasupra, sa-i scoata apa
  • Dupa opt - zece ore de stat la rece, se ofera ornamentata de biscuiti sau piscoturi
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate