Pasca

0/5 0 voturi
Descriere

Pasca e o tarta rituala facuta dintr-un aluat obisnuit de cozonac si umpluturi dulci diverse, pe baza de lactate.

A doua zi de Pasti si a treia zi, si uneori chiar si in ziua de Pasti, feciorii se duc cu pasca la parinti si finii la nasi. La intorsul acasa, parintii si nasii schimba partile, dand copiilor si finilor pasti de-ale lor.

Dusul cu pasca e prielnic gospodarilor tineri, caci isi leaga sufletul de cei batrani si mai culeg de la ei sfaturi pentru viata, cand finii au parte de nasi cumsecade. (Lupescu)

Cu aceeasi incarcatura spirituala si ritualica pe care o au ouale incondeiate (rosii, vopsite etc.), Pasca e o coptura ce se face si mananca sacramental numai de Pasti.

Mod preparare

Baza:

  • Se unge tava rotunda cu unt
  • Se intinde aluatul in foaie de 1 degetel grosime, se taie cerc un pic mai mare decat tava
  • Se potriveste in tava
  • Cazaturile de aluat se alungesc snur si se lipesc ca un tiv de marginea tavii si a foii

 

Umplutura:

1. Cu smantana:

  • Se freaca galbenusurile cu zahar si sare
  • Se bat albusurile spuma
  • Se adauga smantana, faina, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, mirodenii (1 varf de cutit) si albusurile si se freaca bine
  • Se toarna-n tava, peste aluat, pana sub margine, se presara stafide, se da la cuptor, la foc molcom, pana se coace aluatul (circa 1 jumatate de ora).

 

2. Cu branza de vaci:

  • Branza, untul si zaharul se freaca bine si-mpreuna
  • Se adauga ouale, pe rand, sarea, apoi faina si laptele
  • La sfarsit se pun in amestec miroase si mirodenii
  • Se toarna in tava, pana la gura, se potrivesc marginile aluatului, se unge totul cu ou si se pune la copt

 

3. Cu branza zburata:

  • Se face branza „zburata“ (se pune laptele la fiert; cand e aproape de clocot se picura otet pana cand coaguleaza; branza rezultata se pune la scurs cam o ora intre doua funduri de lemn) se trece printr-o sita
  • Se bat albusurile spuma
  • Se freaca untul crema si se pune peste branza dulce impreuna cu zaharul, miroasele cele bune, faina si albusurile
  • Se toarna umplutura in tava, peste aluat, se presara cu nuci si se da la cuptor
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate