Colaci de Sfantul Paste

5/5 1 vot
Descriere

(inf. mama Tudora, 95 ani, Muntenia)

în Muntenia nu-i obiceiul a se face pasc─â. Acolo se fac numai cozonaci. (Gorovei)

Colacii de casa se impletesc numai in doua si pot fi si nempletiti. Ei pot fi mari ca gura unui ol iar cei de targ ca gura strachinii si cat rotita plugului. Ei pot fi impletiti in 2, in 3, in 4, s.a.m.d.

Colacii de panahizi si cei ce se pun sub coliva la morti sunt mari. Mari sunt si colacii ce se duc la botez si la nunta.

Colacii cei mici se zic colacei si se dau baietilor la Sf. Vasile. Punandu-se trei unul peste altul alcatuiesc parastasul. Colaceii ce se dau colindatorilor se numesc si colindete. (Lupescu)

Darea Pastilor: Pe sub poalele Muntilor Apuseni din Transil­vania persoana adeca, care da pastile, trebuie sa cumpere doua sau trei ciubere si donicute noua, frumos sculptate si increstate. Aceste ciubere se umplu in Miercurea mare, seara, cu vin curat si apoi, acoperindu-se bine, se duc in dimineata Joii mari la biserica, unde se asaza in altar dimpreuna cu 7 sau 14 painisoare de grau curat, framantate si coapte de prescurarita parohiei. Se cumpara 2 sau 3 oale mari cu cate doua torti smaltuite si linguri de pacfon, un cutit nou si un carpator (scandurea), pe care se taie painea in bucatele patrate in forma zaharului cubic. Painea amestecata cu vin, intocmai ca cuminicatura, se asaza in oale acoperite cu naframi mari de par (lana) sau de matase, cumparate noua-noute din targ.

Pastile, adica painea si vinul, se sfintesc sau, cum zice poporul, se slujesc de preot, in Joia mare, la amiazi, cu cea mai mare solemnitate.

invierea impreunata cu liturghia si cetirea rugaciunilor de dezle­gare se face des-de-noapte, incat cand se revarsa de ziua preotul incepe sa dea pastile din usa altarului.

Cei ce au asistat la serviciul divin iau pastile la biserica, iar pentru cei ce au ramas acasa le duc in pahare sau ulcicute infasurate in merindete sau batiste. (Marian)

Multe gospodine la Mosii din mai - de la Dumineca Mare - fac mese pentru saraci, iar altele fac praznice. Bucatele ce se dau la asemenea mese sunt: malai (un fel de paine din faina de porumb) ori pane si galusti (sarmale) ori bors. Unele mai dau si lapte cu orez (colarezi) ori pasat. La asemenea mese se poftesc saracii satelor, carora de multe ori li se dau cate o lumanarica aprinsa si un colacel.

Mesele acestea, cum le dai, ase le vei avea pe Ceea Lume. (Lupescu)

Mod preparare
  • Drojdia se desface intr-o ceasca de apa calda
  • Se cerne faina movilita
  • In mijlocul movilitei se face loc pentru zahar, drojdie si ulei
  • Apa, se adauga cat sa iasa un aluat vartos
  • Framantatul dureaza cam o jumatate de ora, dospitul nu mai mult de o ora, ca face aluatul basici
  • Se bate coca cu maiul cateva minute, inainte de a o pune la cuptor, sa se sparga basicile
  • Se intinde funie aluatul, se-mpleteste cerc
  • Se presara faina in tavi si se potrivesc colacii
  • Se lasa sa mai dospeasca nitel, sa umple tavile
  • In cuptorul incins si cu foc potrivit stau cam o ora, sa prinda coaja
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate