Ciuperci la gratar (sau la cuptor)

0/5 0 voturi
Descriere

Se fac din pastraviori de fag (pleurotus), manatarci (boletus), ciuperca de padure si de cultura (agaricus), craita (amanita), painisoare (russula) si palaria sarpelui (macro lepiota) pentru ca au palariile mari si boltite.

„Daca vanatul si pestii sunt mai mult hrana oamenilor instariti, apoi buretii si buruienile sunt mai mult hrana naturala a oamenilor stramtorati. Cand e vremea lor, ia omu corfa (cosul, n.m.) or straita (traista, n.m.) si pleaca dupa ei. Acasa ii pune in tigaie cu unsoare or ii gateste cu zama de curechi (varza, n.m.). Daca nu-i unsoare nici zama nu-i bai: ia buretii, le rupe coadele si pune sare pe ei si-i da pe jeg (jaratec). Cand palaria buretelui s-o umplut da zama si s-o rumenit, poti sa-l manci.“

(Conea)

 

Mod preparare
  • Se incinge gratarul (plita sau cuptorul)
  • Se grijesc ciupercile: se curata de mizerii si pielite, se rupe din radacina piciorusul
  • Se unge o tava cu unt, slanina sau grasime vegetala, se presara cu putina sare, se asaza ciupercile cu scobitura in sus
  • Se pune in ciuperci, ca in farfurii, grasime (slanina sau unt, sau ce doriti), plus piciorusul (ciupercii!) tocat si amestecat cu ce vrea fiecare
  • Se pune tava pe gratar, se acopera cu un capac mare, se lasa sa se coaca pana se-nmoaie (10-20 minute)
  • Se toaca verdeata si se presara in palariile ciupercilor

tarie de fructe, un pic galbena de veche, onoreaza acest aperitiv domnesc.

Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate