Drob de urzici

5/5 1 vot
Descriere

In Arges si Valcea, urzicile se culeg pana tarziu, chiar si dupa ce au inflorit si s-au ridicat ciupercile verii.

Sub nunta sau maritarea urzicilor se intelege inflorirea lor; din acest moment ele nu mai pot fi mancate. (Marian)

Ce-ati zice de un vinut alb si sec de Dobroteasa, un Sauvignon Alb, zburdand tinereste si amarul prin pahare, la ceas de zi? Dar, unduind prin noaptea impanata de stele cazatoare, de o Feteasca Alba de la Vitomiresti, adica tot de pe acolo, fina, dramatica, semanand ceturi parsive si un alint poruncitor (ce vreti, dulcegarii feminine!) langa budinca cea gogonata si aburinda?

Urzica e buruiana lui mart, e ca mart de iute si tare, cine o mananca se intareste. E cea dintai buruiana. (Niculita-Voronca)

Mod preparare
  • Urzicile grijite bine se pun la fiert 1 sfert de ora in apa clocotita
  • Cepele se toaca, bob de porumb si se pun la calit in unt
  • Ciupercile se taie cat de marunt si se pun peste ceapa aurie, sa se caleasca 20 de minute
  • Se sareaza, se pipereaza mancarea din cand in cand
  • Usturoiul, mararul si cimbrul se piseaza pasta, urzicile se scurg bine si se toaca
  • Se bat ouale, se invart bine cu usturoi, marar si urzici si se amesteca cu ciupercile; se aranjeaza intr-o forma de cozonac
  • Se pun in cuptor, la foc molcom, sa se inchege si sa se rumeneasca (vai, ce bune sunt!)
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate